W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
[...] ziarna soi 25% (bez GMO), substancje wiążące: chlorek wapnia, chlorek magnezu), marynata 12% (bezglutenowy sos sojowy (woda, ziarna soi, pszenica, sól), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, tymianek 1%). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 122 kcal Tłuszcz: 7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g) Węglowodany: 1 g (w tym [...]
[...] w proszku, majonez (olej słonecznikowy, ocet spirytusowy, żółtko jaja, gorczyca, sól jodowana, cukier), ocet spirytusowy, cebula w proszku, błonnik z owoców cytrusowych, skrobia kukurydziana, sól, czosnek w proszku, pieprz czarny. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 226 kcal Tłuszcz: 11 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 [...]
[...] do kanapek, ale także do warzyw pokrojonych w słupki. Skład Woda, tofu 21% (nasiona soi 57%, woda), okara (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, suszone drożdże, modyfikowana skrobia kukurydziana, cebula, płatki czerwonej i zielonej papryki 1,3%, sól, mieszanka przypraw, chilli 0,3%. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 160 kcal [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] gładki ze względu na dodany czosnek, ale to akurat jest jego zaletą. Nie jest też zbyt intensywny w smaku. Skład Woda, olej rzepakowy, czosnek (5,5%), cukier, cebula, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, syrop palonego [...]
Waxy maize – skrobia kukurydziana - woskowa, charakteryzująca się bardzo dużym udziałem amylopektyny - charakterystycznego węglowodanu o bardzo dużej masie cząsteczkowej i specyficznych właściwościach. Struktura polimerów glukozy (jak np. amylopektyny) ma istotny wpływ na tempo ich trawienia w przewodzie pokarmowym, rozgałęzione łańcuchy [...]
Siema wszystkim, planuje wrócić do treningów na mase po pół roku przerwy i mam pytanko odnośnie odżywek przed i po treningu. Wcześniej używałem 30min przed treningiem gainera; 30g Carnivora + 50g Vitargo, tak jak mi zalecił dietetyk i trener. Okazuje się jednak, że nie stać mnie na Vitargo, które jest o wiele droższe od "zwykłych" węglowodanów. [...]
Witam. Wlasnie rozpoczynam cykl kreatynowy, a skonczylo mi sie carbo. Bezposrednio po treningu pije odzywki (wegle+bialko). Zastanawiam sie miedzy kontynuacja suplementacji carbo i powrotem do skrobii kukurydzianej. Dieta masowa dopieta na ostatni guzik (171cm, 72kg, 3500 kcal, 2,5gB, 1,8gT, 5,2gWW). Jestem typowym sucharem (ektomorfik) ale ze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] i nieodpowiednie posiłki około-treningowe. Porcja po treningu zazwyczaj oscyluje w granicach 30/50 gram np. carbo. Na runku znajdziecie wiele produktów takich jak Waxy Mize (skrobia kukurydziana)/Vitargo/carbo/dextroza (glukoza). W mojej ocenie stosowanie jakiejkolwiek z nich nie ma wielkiego sensu przy odpowiedniej diecie (tak tak podstawą [...]
[...] ...itd. Ale czy to prawda? KIlka slów wstępu Skrobia woskowa moze pochodzic z wielu żródeł - np. z ryzu,jęczmienia,ziemniaka czy kukurydzy. Waxy Maize Starch (WMS) - jest to skrobia z kukurydzy woskowej. Skrobia z kukurydzy woskowej różni się od zwykłej kukurydzy tym, że jej ziarna zbudowane są głównie (niemal w 100%) z amylopektyny. Amylopektyna [...]
[...] charakteryzują się większą dostępnością dla enzymów trawiennych niż to ma miejsce w wypadku amylozy, stąd też waxy maize charakteryzuje się szybszym trawieniem. Choć skrobia woskowa kukurydziana, często przyrównywana jest do vitargo (opatentowana formuła węglowodanowa), to są przesłanki by uważać, że tempo trawienia i szybkość [...]